Haglundse exostose – Fysiotherapie Wateringen – Wateringen

Fysiotherapie Wateringen

Header afbeelding

Uw Fysiotherapeut in Wateringen

Adres: Julialaan 6, 2291 BM Wateringen.

Voor een afspraak kunt u ons bereiken via 0174-295833 of

U kunt een mail sturen naar fysiotherapiewateringen@caiway.nl

Openingstijden

Maandag: 7:00 - 22:00
Dinsdag: 7:00 - 17:30
Woensdag: 7:00 - 18:00
Donderdag: 7:00 - 22:00
Vrijdag: 7:00 - 16:00

Haglundse exostose

Haglundse deformiteit / syndroom van Haglund / ziekte van Haglund

Foto Haglundse deformiteit / syndroom van Haglund / ziekte van HaglundFoto Haglundse deformiteit / syndroom van Haglund / ziekte van Haglund

Een Haglundse exostose is een botuitsteeksel aan de achterzijde van het hielbeen. Dit uitsteeksel wordt gevormd door druk van buitenaf en geeft pijnklachten op de hak.

Een Haglundse exostose komt vaak voor bij mensen die schaatsen of schoenen dragen met een harde hielkap. Bij mensen met een Haglundse exostose worden ook regelmatig slijmbeurs- en achillespeesontstekingen gezien.

Beschrijving van de aandoening

De Haglundse exostose dankt zijn naam aan een Zweedse orthopedisch chirurg die deze aandoening als eerste beschreef. Het gaat om abnormale botgroei aan de achterzijde van de hak. Zo’n abnormale botgroei wordt ook wel een exostose genoemd. De exostose kan vervelende klachten geven aan de achterzijde van het hielbeen.

Tussen het hielbeen en de achillespees bevindt zich een slijmbeurs, de bursa retrocalcanea. Wanneer naast de exostose ook deze slijmbeurs en de achillespees zelf ontstoken zijn, spreekt men van het syndroom van Haglund.

Oorzaak en ontstaanswijze

Een Haglundse exostose ontstaat meestal door overmatige druk op de hak door oncomfortabel schoeisel. Denk hierbij aan schoenen waarvan de hielkap hard en stug is en tegen de hak aan drukt. Als reactie op deze druk gaat het bot plaatselijk verdikken en vormt dit een uitstekende bult.

De slijmbeurs die zich tussen het hielbeen en de achillespees bevindt kan daarna door verhoogde wrijving gaan ontsteken. Hierdoor zwelt de slijmbeurs op en bestaat de kans dat deze tegen de achillespees drukt die op zijn beurt ook geïrriteerd raakt.

De aandoening komt vaker voor bij mensen met een hoge voetboog (holvoet), mensen die veel schaatsen en bij jonge vrouwen door het dragen van strak zittende pumps. Omdat men links en rechts dezelfde schoen draagt, komt deze aandoening regelmatig dubbelzijdig voor.

Klachten en verschijnselen

De klachten die horen bij een Haglundse exostose en/of het syndroom van Haglund zijn:

 • Een pijnlijke, harde zwelling op de hak.
 • Rode verkleuring van de hak.
 • Een pijnlijke en verdikte achillespees.
 • Druk op de exostose verergert de klachten.
 • De klachten verergeren bij het dragen van slecht passend schoeisel en verminderen bij het lopen op blote voeten of slippers.
 • Diagnose

  Een Haglundse exostose is doorgaans gemakkelijk te herkennen door middel van lichamelijk onderzoek en door te kijken naar het schoeisel. Een röntgenfoto kan gemaakt worden om de diagnose te bevestigen, maar daarop is de exostose niet altijd goed in beeld te brengen.

  Behandeling

  De behandeling van een Haglundse exostose is in eerste instantie vrij eenvoudig. De druk dient van de pijnlijke plek afgehaald te worden. Dit kan door de hielkap van de schoen wat uit te deuken of door schoenen te kopen met een zachtere hielkap.

  Een eventueel aanwezige slijmbeursontsteking kan aangepakt worden met een ontstekingsremmend medicijn of injectie. Als ook de achillespees is aangedaan dan dient ook deze behandeld te worden. Hiervoor zijn verschillende behandelmethoden voor handen (zie achillespees tendinopathie).

  Mocht dit allemaal niet baten en de klachten blijven aanhouden, dan kan er een operatie uitgevoerd worden. Wanneer er alleen sprake is van een exostose, dan wordt bij een operatie het botuitsteeksel verwijderd. Voor de zekerheid wordt er wat meer bot weggehaald omdat genezend bot de neiging heeft om weer overmatig aan te groeien. Hierdoor ontstaat de kans dat de klachten weer terugkeren.

  Als het gaat om het syndroom van Haglund, dan wordt naast het botuitsteeksel ook de slijmbeurs weggehaald en de achillespees ‘schoongemaakt’. In het laatste geval duurt het herstel langer en kan dit enkele maanden in beslag nemen.

  Terug naar overzicht